Automatiserad journalföring med AI – mindre administration, mer tid för patienten 

Journalföring är en viktig men ofta också tidskrävande del av vårdarbetet. Ibland faktiskt onödigt tidskrävande. Med hjälp av ny AI-teknik är det nämligen fullt möjligt att ta digital hjälp och assistans i samband med patientmöten. Här ger vi dig tipsen på hur du som vårdgivare enkelt kan komma igång med automatiserad journaldokumentation.

2025-05-23

Tipsen för dig som vill komma igång med AI och automatiserad journalföring

Idag lägger svensk vårdpersonal flera timmar i veckan på att skriva anteckningar och dokumentera vårdbesök1. I vissa fall helt i onödan, då det nu finns alternativ och lösningar för inspelning och digital hantering av journalanteckningar. Generativ AI och ambient listening utgör tillsammans nästa steg i automatiserad journalföring genom teknik som lyssnar, tolkar och summerar, så att du som vårdgivare kan lägga tid och fokus på patienten.  

Hur fungerar det?

Inom vården är det vanligt att vårdpersonalen själv dikterar efter patientmötet, för att sedan kopiera in anteckningen in i journalen. Processen är med andra ord fortfarande ganska manuell.

För dig som är beredd att gå vidare till ett nästa steg är det ett alternativ att ta hjälp av en digital assistent som bygger på generativ AI och ger automatiska förslag på journaltext utifrån vad du som vårdgivare säger. Snabbare? Absolut. Men riktigt effektivt blir det först på nästa nivå, där AI:n lyssnar i bakgrunden under hela samtalet med patienten. 

Funktionaliteten bakom den här typen av digital assistent kallas ambient listening och är en lösning som diskret fångar upp samtalet och i realtid skapar strukturerad journaltext.

Vad behöver du tänka på?

Att komma igång med AI-assistenter för journalföring är enklare än många tror – men det finns några saker att tänka på: 

  • Säkerhet och integritet
    All patientdata måste hanteras enligt gällande PDL och GDPR. Det innebär att lösningen du väljer behöver ha inbyggt dataskydd, stöd för samtyckeshantering och spårbarhet i alla moment.  Var också uppmärksam på var och hur datan behandlas. Många av dagens AI-lösningar är baserade på amerikanska molntjänster, vilket kan innebära att data behandlas utanför EU. Här är det viktigt att säkerställa att leverantören erbjuder en teknisk och juridisk lösning som uppfyller europeiska krav. Datalagring bör ske inom EU och med tydlig kontroll över hur informationen används.  Kort sagt: välj en lösning där patientens integritet är lika prioriterad som funktionaliteten. 
  • Sömlös integration
    För att få ut full effekt behöver lösningen vara integrerad med journalsystemet. Då slipper du hoppa mellan system eller klippa ut och klistra in text manuellt – journalföringen bara sker, som en del av arbetsflödet. 
  • Språklig träffsäkerhet
    Välj en AI-assistent som förstår ditt språk. Det minskar efterarbetet och ökar kvaliteten direkt från början. 

Är du nyfiken på hur det fungerar i praktiken?

Oavsett om du är redo att testa redan nu eller bara vill få bättre koll så hjälper vi dig gärna vidare. Tillsammans går vi igenom hur vår lösning med generativ AI och ambient listening kan fungera i just din verksamhet. Från enskilda besök till fullständig dokumentation. Smidigt. Säkert. Effektivt. För en patientnära vård utan krångel.

Källor:

1McKinsey & Company – Tid till vård ger vård i tid (Rapport)

1Vårdfokus.se – Datorn får mer tid än patienterna

1Vårdfokus.se – Mycket av dokumentationen är onödig

Vill du hålla dig uppdaterad? Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev

Tack för din registrering!
Hoppsan! Något gick fel när du försökte fylla i formuläret.

Fler artiklar för dig