Så tillgängligt är Vårdrummet för patienten

1. Bakgrund

Vårdrummet är en del av Webdoc som förvaltas av Carasent Sverige AB. På denna sida finns information om de brister som vi känner till och arbetar med att åtgärda gällande tillgänglighet för patienten.

2. Hur tillgänglig är Vårdrummet patientplattform?

Vårdrummet är i hög grad utformat med tillgänglighet i fokus och uppfyller de flesta av kraven i lagen om tillgänglighetskrav på produkter och tjänster som grundas i det europeiska tillgänglighetsdirektivet European Accessibility Act (EAA). Vårdrummet anpassas för att möta nivå AA enligt standarden WCAG 2.2, vilket innebär att tjänsten blir tillgänglig och användbar för så många som möjligt.

3. Innehåll som inte är tillgängligt

Det finns tyvärr vissa kända brister i Vårdrummet för patienten som har implementerats innan tillgänglighetsdirektivet tillkännagavs som kan komma att påverka alla besökare.

Kända brister:

  • För dig som använder skärmläsare finns det problem med att navigera på samtliga sidor mellan elementen på sidan. Exempelvis går det ej att navigera mellan meddelanden i meddelandevyn på grund av avsaknaden av strukturella HTML-element, på så sätt kan en skärmläsare i dagsläget inte läsa upp konversationen mellan patient och vårdgivare.
  • Sidan saknar ett konfigurerat språk, vilket gör att skärmläsare läser inte alltid upp innehållet på språket datorn är inställd på.
  • Bristfällig kontrastskillnad mellan vissa texter och bakgrund vilket gör att visst innehåll är svårt att tyda.
  • Bilder, knappar och ikoner saknar alternativa texter och etiketter för att förklara dess innehåll och syften.

4. Så här har vi testat Vårdrummet  

Vårdrummets tillgänglighet utvecklas och förbättras löpande. En omfattande intern granskning genomfördes 2025-03 både manuellt och med hjälp av verktyg. Som utgångspunkt har vi använt standarden WCAG 2.2.

5. Rapportera brister  

Vi strävar hela tiden efter att förbättra Vårdrummets tillgänglighet och arbetar aktivt med befintliga brister. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, kontakta oss så att vi får veta att problemet finns.  

Obs! Tänk på att inte uppge känsliga uppgifter i mejlet!

6. Tillsyn

Om du inte är nöjd med hur vi hanterat din synpunkt om bristande tillgänglighet kan brister rapporteras till Post och Telestyrelsen (PTS) som är tillsynsmyndighet.  

Redogörelsen uppdaterades senast den 30-06-2025.