Journalsystem med kassafunktion – förutsättningar för effektiva flöden

Tidsbokning och journalföring är centrala delar av vårdresan, men till detta hör också smidiga flöden för kassa, betalning och fakturering. Vid valet av journalsystem är det därför viktigt att se till att det har stöd för de betalningslösningar och intäktsflöden som passar för er verksamhets- och avtalstyp. Här ges tips på olika aspekter som är bra att tänka på.

February 29, 2024

Optimera ert boknings- och betalflöde med rätt tjänster

Som vårdgivare är det naturligtvis viktigt att ha fungerande betalningslösningar som gör det enkelt att ta betalt i samband med vårdbesök. Till detta hör också att olika patientbesök kan kräva olika typ av betalning och faktureringsrutin. Till exempel har kliniker som bedriver försäkringsvård andra behov än kliniker som bedriver företagshälsa, är regionanslutna eller riktar sig till privatbetalande patienter.

Att betalningen registreras och hanteras korrekt via klinikens journalsystem och kassafunktionalitet är i sin tur en förutsättning för att flödet kring ersättningsrapporteringen ska fungera på ett bra sätt. Vid valet av journalsystem bör ni alltså ta hänsyn till vad er tänkta leverantör erbjuder för bredd av betalningslösningar, och om utbudet passar er. Följande ingångar kan då vara bra att titta närmare på och ställa frågor kring:

·     Grundfunktionalitet – Hur ser journalsystemets kassalösning ut, vad ingår och hur ser flödet ut? Förutom att registrera patienter behöver ni kunna skapa olika typer av kassatransaktioner såsom kontant- och kortbetalning och fakturor/samlingsfakturor men också säkerställa att detta fungerar på ett smidigt sätt. En annan grundläggande funktion är att ni får ut en kassarapport från systemet.

·      Integrationer  – Att kunna koppla samman olika system är ett bra sätt att optimera era flöden, även när det kommer till bokning och betalning. Men tänk även på att dessa bör kunna kopplas ihop med ert journalsystem för att reducera onödig administrationstid. Exempel på integrationer kan vara en kortterminal, ankomstterminal eller att kassans transaktioner automatiskt överförs till ert bokföringssystem.

·     Regionrapportering - För att kliniker anslutna till ett vårdavtal ska kunna skicka rapporter över sin vårdproduktion till de aktuella regionerna krävs att journalsystemet har funktionalitet för att generera den av regionen angivna rapportstruktur som i sin tur ligger som grund för klinikens ersättning.

Ankomstterminaler och andra digitala lösningar för incheckning med koppling till ert journalsystem underlättar trycket i receptionen.

Webdoc – journalsystemet med Sveriges smartaste kassa

Som leverantör till fler än 700 privata kliniker med verksamhet inom primärvård, specialistvård, psykologi och rehab, har vi god insyn i de krav som ställs på privata vårdgivare och ser alltid till att ni är uppdaterade med det senaste.

Utöver stöd för olika avtalstyper och rapporteringskrav är valfrihet något som vi vet att våra kunder och deras patienter uppskattar. Därför erbjuder Webdoc journalsystem flera olika betalningsalternativ som ni kan välja att aktivera. De betalningsalternativ som vi erbjuder idag är:

  • Kortbetalning via NETS
  • Kontantbetalning
  • Swish

Men Webdoc erbjuder också integrationer och andra smarta lösningar som ger er bättre kontroll över er ekonomi, bland annat stöd för:

  • Självrisk för försäkringsärenden
  • Fakturering för försäkringsbolag
  • E-frikort

För fysiska kliniker erbjuder vi dessutom integration med terminaler för självincheckning kopplade till kortbetalning och/eller Swish. I samtliga fall kopplas inkommande betalningar direkt till besöket.

Om ni vill veta mer hur Webdocs smarta kassa kan stötta er verksamhet eller vill höra mer om våra olika betalningslösningar är ni varmt välkomna att höra av er till oss!

 

 

 

Vill du hålla dig uppdaterad? Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev

Tack för din registrering!
Hoppsan! Något gick fel när du försökte fylla i formuläret.

Fler artiklar för dig